Czym jest choroba refluksowa przełyku – określana często jako refluks żołądkowo-przełykowy?

Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) to zarzucanie treści pokarmowej do przełyku, powodujące przede wszystkim zgagę oraz ból w klatce piersiowej. Dodatkowo, mogą pojawić się trudności w połykaniu, nudności, kaszel i chrypka. W tym schorzeniu dietoterpia jest istotnym elementem procesu leczenia ze względu na fakt, iż zarzucanie treści pokarmowej do przełyku obserwowane jest szczególnie po spożyciu tłustych, kwaśnych i obfitych posiłków.

Jakie są zalecenia żywieniowe?

  • Należy unikać tłustych potraw – takie posiłki zmniejszają ciśnienie dolnego zwieracza przełyku
  • Powinno jeść się częściej, a małe objętościowo porcje,
  • Należy unikać produktów kwaśnych, owoców cytrusowych, warzyw cebulowych, kapusty, brukselki, fasoli, pomidorów,
  • Z diety konieczne jest wyeliminowanie sosów winegret, musztardy, ostro przyprawionych potraw, ze względu na działanie pobudzające wydzielanie soku żołądkowego
  • Alkohol, napoje energetyzujące, gazowane oraz kawa zmniejsząją napięcie dolnego zwieracza przełyku, z tego względu należy ich unikać,
  • Produkty czekoladowe oraz zawierające kakao przyczyniają się do opóźniania opróżniania żołądka, dlatego niezbędne jest ograniczenie ich w swoim jadłospisie,
  • Warto wyeliminować potrawy zawierające: proszek do pieczenia, przyprawy mające w swoim składzie glutaminian sodu, kostki rosołowe, ale także wywary mięsne i grzybowe,
  • Dodatkowo trzeba pamiętać, aby posiłki spożywać w spokojnej atmosferze, nie popijając dużą ilością płynów. Potrawy nie mogą być gorące, ani zimne, a ich konsystencja nie powinna wymagać intensywnego gryzienia, czy żucia,
  • Istotną kwestię stanowi również zaprzestanie palenia tytoniu

Odpowiedni sposób żywienia jest niezwykle ważny, aby polepszyć jakość życia chorego oraz uniknąć nieprzyjemnych objawów związanych z GERD.