Wiele z Was uwielbia leśny mech w naszym wykonaniu! To ciasto nie tylko niezwykle wygląda, ale również smakuje! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem!

Ciasto:
450g mrożonego szpinaku
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka ksylitolu
3 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
Serek homogenizowany – 500g
Miód – 4 łyżki

Wykonanie:
Ciasto: Szpinak rozmrozić, odcisnąć oraz zmiksować blenderem na jednolity mus.
Jajka razem z ksylitolem ubić na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim
strumieniem olej. Dodać mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia
składników. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych
jajek i krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 – 45 minut w 180 stopniach.
Krem: Serek homogenizowany wymieszać z miodem.
Ciasto przekroić na 2 części. Na dolną część wyłożyć krem, a z górnej zielonej części ciasta wybrać
łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Całość
udekorować malinami, granatem lub borówkami.

Smacznego!