Nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych.
Laktoza jest cukrem występującym w mleku większości ssaków. W jelicie cienkim, w wyniku aktywności enzymatycznej laktazy, zostaje rozłożona do glukozy i galaktozy.
Przyczyny
W przypadku gdy laktaza nie występuje (alaktazja) lub jej działalność jest ograniczona (hipolaktazja) cukier mleczny nie jest trawiony ani wchłaniany. Niestrawione cząsteczki zwiększają objętość i płynność treści jelitowej, a w jelicie grubym są fermentowane przez bakterię. Konsekwencjami tego mechanizmu są zaburzenia żołądkowo-jelitowe i dyskomfort ze strony jamy brzusznej po spożyciu mleka.
Typy oraz objawy kliniczne:
- Wrodzona nietolerancja laktozy -> występuje bardzo rzadko, a jej objawy pojawiają się u noworodka bezpośrednio po porodzie.
- Wtórna nietolerancja laktozy -> występuje w wyniku uszkodzenia lub zaniku kosmków jelitowych, które zwiększają powierzchnie chłonną jelita cienkiego. Często schorzenie to jest konsekwencją szeregu chorób przewodu pokarmowego (np. celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna). Po regeneracji jelita zdolność do trawienia laktozy zazwyczaj powraca, ale proces ten wymaga czasu, w niektórych przypadkach nawet kilka miesięcy.
- Pierwotna nietolerancja laktozy -> występuje najczęściej i polega na stopniowym zaniku aktywności laktazy. Jej objawy narastają wraz z wiekiem, a ich intensywność zależy od ilości spożytej laktozy.
Wśród najczęściej występujących symptomów wyróżnia się:
- uczucie pełności i przelewania z jamie brzusznej
- wzdęcia
- bóle brzucha
- biegunkę
- nudności
- wymioty
Diagnostyka
Najbardziej popularną metodą pozwalającą na diagnostykę nietolerancji laktozy jest test tolerancji laktozy. Polega on na kilkukrotnym pomiarze stężenia glukozy w surowicy krwi po wcześniejszej podaży laktozy. Gdy laktoza jest prawidłowo rozkładana przez enzymy jelitowe w badaniu obserwuje się wzrost glukozy w surowicy w stosunku do wartości wyjściowej. Stała wartość glukozy i obecność objawów ze strony układu pokarmowego wskazuje na nietolerancję laktozy. Inną popularną metodą diagnostyczną jest wykonanie wodorowego testu oddechowego.
Postępowanie dietetyczne
Polega przede wszystkim na ograniczeniu lub całkowitej rezygnacji z produktów zawierających laktozę. Tolerancja niewielkich ilości laktozy jest cechą indywidualną. Należy pamiętać, że mleko oraz produkty mleczne są wartościowym m.in. źródłem białka i wapnia, a jego wyeliminowanie może doprowadzić do poważnych niedoborów. Aby temu zapobiec warto skontaktować się z wykwalifikowanym dietetykiem, w celu doboru pełnowartościowej diety.
Sprawdź naszą ofertę cateringu dietetycznego z dowozem do Poznania i okolic od Marago Fit!