Dieta eliminacyjna dany produkt lub grupę produktów powinna pokrywać całkowite zapotrzebowanie energetyczne oraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.

 

Kiedy należy stosować dietę eliminacyjną nabiał?

Najczęściej jest stosowana np. przy alergii na mleko czy nietolerancji laktozy.

  • alergia na mleko oznacza, że organizm reaguje nieprawidłowo na białka mleka krowiego – konieczne jest zatem wyeliminowanie wszystkich produktów zawierających białka mleka. Często konieczne jest także wyeliminowanie produktów kozich i owczych ze względu na podobną budowę białek
  • nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie trawi samej laktozy. Osoby z tym schorzeniem mogą spożywać produkty mleczne, lecz oznaczone jako produkty bezlaktozowe

 

Laktoza z chemicznego punktu widzenia jest dwucukrem, składającym się z cząsteczki glukozy i galaktozy. W jelicie cienkim wydzielany jest enzym laktaza, który umożliwia rozłożenie laktozy właśnie do tych dwóch cukrów. Zaburzone jego wydzielanie (hipolaktazja) lub całkowity jego brak (alaktazja) powoduje, że cukier mleczny nie jest trawiony ani wchłaniany. W konsekwencji występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe po spożyciu mleka i jego przetworów.

 

Wapń i jego źródła

Należy pamiętać, że produkty mleczne są podstawowym źródłem wapnia w diecie.  Wapń spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie:

  • jest budulcem kości i zębów
  • jest składową naczyń krwionośnych
  • kontroluje proces krzepnięcia krwi
  • bierze udział w regulacji hormonalnej

Osoby na diecie bezmlecznej powinny zwrócić szczególną uwagę na podaż tego pierwiastka. Głównymi zamiennikami mleka są napoje roślinne: ryżowe, sojowe, owsiane, migdałowe, kokosowe, jaglane – często wzbogacane w wapń.

Wśród najlepszych niemlecznych źródeł wapnia można wymienić:

  • mak – 1225 mg/100g produktu
  • natka pietruszka – 1140 mg/100g produktu
  • nasiona sezamu niełuskanego – 975 mg/100g produktu
  • nasiona chia – 630 mg/100g produktu
  • sardynki w oleju – 330 mg/100g produktu
  • soja – 240 mg/100g produktu
  • chlorella suszona – 221 mg/100g produktu
  • fasola biała – 186 mg/100g produktu
  • orzechy laskowe – 176 mg/100g produktu
  • algi morskie wakame – 150 mg/100g produktu
  • fasola czerwona kidney – 143 mg/100g produktu
  • migdały – 139 mg/100g produktu

Wśród innych najczęściej stosowanych diet eliminacyjnych wymienić można również dietę bezglutenową oraz dietę wegetariańską.