Z roku na rok coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania produktów odzwierzęcych. Nic dziwnego, w końcu dieta wegańska jest bardziej etyczna i ekologiczna niż tradycyjna, może być też znacznie zdrowsza, pod warunkiem, że zostanie dobrze zbilansowana. Jednak początkujący weganie mogą mieć problem z ułożeniem jadłospisu w taki sposób, aby zapewnić sobie w nim całe spektrum niezbędnych minerałów i witamin. Jeśli jesteś jednym z nich, przeczytaj nasz artykuł i poznaj 10 najważniejszych produktów w menu roślinożerców!

10 kluczowych składników diety wegańskiej

1. Sezonowe warzywa i owoce

To właśnie na nich powinien bazować każdy catering fit! Sezonowe warzywa i owoce to podstawa diety wegańskiej, jeśli chcesz odżywiać się zdrowo i bez przepłacania. W Polsce każda pora roku obfituje w smaczne plony, dlatego masz w czym wybierać.

2. Warzywa strączkowe

Osoby niejedzące produktów odzwierzęcych w dużej mierze pozyskują białko ze strączków. Prawdziwą królową tej grupy jest czerwona soczewica, która dostarczy Ci nie tylko proteiny, ale też sporą dawkę żelaza.

3. Kasza jaglana

Ten wyśmienity produkt to dobre źródło witamin z grupy B, a także wdzięczny składnik potraw słodkich i słonych. Kasza jaglana urozmaica wegański catering, zrobisz z niej kotlety, farsze, a nawet desery.

4. Tofu

To bardzo dobre źródło białka, wyróżniające się przy tym niską kalorycznością. Tofu to azjatycki specjał na bazie soi, który uwielbiają zwłaszcza sportowcy.

5. Produkty zbożowe

Pełnoziarniste makarony i pieczywo w połączeniu z warzywami strączkowymi zapewnią Ci kompleks niezbędnych aminokwasów, a przy tym dużą dawkę błonnika.

6. Warzywa zielonolistne

W fit diecie wegańskiej warto uwzględnić szpinak, jarmuż czy brukselkę. Warzywa zielonolistne dostarczą Ci optymalną dawkę żelaza, magnezu, wapnia, a także witamin A, C i E.

7. Nasiona i pestki

Zdrowy jadłospis roślinny powinien bazować także na nasionach i pestkach. Szczególną wartość ma świeżo zmielone siemię lniane, które jest doskonałym źródłem kwasów omega-3.

8. Orzechy

W diecie wegańskiej musisz uwzględnić także orzechy, które dostarczą Ci wysokiej jakości tłuszczów, niezbędnych dla zdrowia. Migdały, nerkowce czy orzechy laskowe to idealna alternatywa dla słonych przekąsek.

9. Awokado

Chociaż awokado jest owocem, to w jego składzie znajdziesz aż 30% tłuszczu (zdrowego). Produkt ten jest smacznym dodatkiem do dań słonych, który dostarczy Ci mnóstwo kluczowych witamin oraz minerałów.

10. Banany

Dostępne przez cały rok, smaczne i bardzo zdrowe — banany to podstawa diety wegańskiej! Owoce te stanowią dobre źródło potasu i witamin z grupy B, są przy tym tanie i zaspokajają apetyt na dłużej.

Zamów wegański catering w MaragoFit!

Teraz już wiesz, jakie produkty żywieniowe muszą się znaleźć w codziennej diecie każdego weganina. Jednak nie musisz martwić się o prawidłowe zbilansowanie jadłospisu, gdy zamówisz roślinne menu w MaragoFit. Oferujemy smaczny i zdrowy dietetyczny catering w Poznaniu i wielu innych miejscowościach w Polsce. Codziennie przygotowujemy wyśmienite posiłki wegańskie dla naszych zadowolonych klientów — zostań jednym z nich!