Dawniej stanowiły jeden z ważniejszych towarów handlowych. Dziś są obowiązkowym dodatkiem do zdrowego jedzenia. Jednak zioła i przyprawy nie tylko wzbogacają smak potraw. Szczypta aromatycznej kurkumy czy ostrego imbiru odgrywa ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej i wspiera odchudzanie. Jakie są inne zalety stosowania przypraw? Poznaj produkty, które Cię rozgrzeją, podkręcą metabolizm i zastąpią sól.

Dlaczego warto stosować przyprawy?

Aktualnie prowadzone badania nad prozdrowotnym wpływem przypraw dostarczają ciekawych wyników. Naukowcy zauważyli w nich wiele właściwości przeciwutleniających, które chronią przed takimi schorzeniami jak cukrzyca czy demencja. Dodawanie przypraw do posiłków może również regulować ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Co ważne, w ten sposób można zastąpić niezdrową sól, nie psując smaku dań.

Wiele przypraw ma również właściwości antybakteryjne, co przydaje się w leczeniu infekcji. Z kolei osoby dbające o szczupłą sylwetkę docenią fakt, że te ostrzejsze, korzenne przyprawy działają jak naturalne termogeniki, przyspieszając spalanie tłuszczu.

Przyprawy, które warto włączyć do diety

Dziś nietrudno jest znaleźć w sklepach przyprawy, nawet egzotyczne. W dobie świadomego fit jedzenia popularne jest również zakładanie ogródków ziołowych lub hodowanie ziół na kuchennym parapecie.

Które przyprawy są najcenniejsze jeżeli chodzi o właściwości?

Kurkuma

Popularna indyjska przyprawa zyskała miano superfood. Zawarta w niej kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyutleniające. Zalecana jest szczególnie w profilaktyce przeciwko chorobom degeneracyjnym mózgu. Kurkuma nie ma szczególnego smaku, stanowi głównie składnik koloryzujący. Można dodawać ją do sosów, zup, dań jednogarnkowych czy koktajli.

Pieprz cayenne

Ta bardzo ostra papryka stanowi kolejny środek przeciwzapalny w naszym zestawieniu. Doskonale rozgrzewa, dlatego świetnie nadaje się do potraw na zimowe dni. Oprócz tego pomaga regulować ciśnienie krwi, chroni przed nowotworami oraz przyspiesza przemianę materii. Dodawaj pieprz cayenne nie tylko do egzotycznych dań, ale i czekoladowych deserów, a nawet napojów.

Cynamon

Korzenna przyprawa najczęściej kojarzona jest ze słodkimi daniami, jednak doskonale podbija smak również potraw mięsnych. Cynamon ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne oraz hamujące rozwój chorób mózgu.

Kminek

Trochę zapomniana przyprawa, która nadaje charakterystyczny ziołowy posmak potrawom. Łagodzi problemy trawienne oraz zmniejsza dolegliwości jelitowe spowodowane rozdymającymi produktami (mięso pieczone, rośliny strączkowe itp.).

Catering dietetyczny – zdrowe jedzenie pełne aromatycznych przypraw

Odpowiednio doprawione danie pozwala dostarczyć wielu doznań smakowych, nawet tym, którzy nie do końca są przekonani do zdrowego jedzenia. Chcesz spróbować profesjonalnie przygotowanych potraw, ale nie radzisz sobie z gotowaniem? Dieta z dostawą do domu w Poznaniu i okolicach to rozwiązanie dla Ciebie! Wybierając catering dietetyczny Maragofit, możesz rozsmakować się w różnorodnych daniach z dodatkiem zdrowych przypraw.