Kanapki to dla wielu z nas najlepszy pomysł na śniadanie lub lunch w pracy. Jednocześnie jednak utarło się, że pieczywo z dodatkami nie jest dietetyczne i lepiej go unikać. Jest to mit, ponieważ sandwicze mogą być elementem zdrowego odżywiania i dlatego znajdziesz je także w naszym fit menu cateringu pudełkowego. Sprawdź, jak je przygotowywać, by były wartościowe.

Kanapki – ulubione śniadanie Polaków

Nie będzie przesadą stwierdzenie, że ulubioną formą posiłku śniadaniowego w Polsce jest kanapka. Wiele osób zabiera ją także do pracy na lunch oraz przyrządza na kolację. Trudno się temu dziwić – sandwicze są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dzięki możliwości zastosowania różnych dodatków mogą za każdym razem cieszyć innym smakiem.

Kanapki i fit jedzenie? To możliwe!

Choć lubimy jeść kanapki, pojawiają się wątpliwości, czy są one zdrowe. Różne diety zwykle bowiem sugerują, by je zastępować np. owsianką lub sałatką. Tymczasem dietetycy wręcz namawiają do jedzenia pieczywa z dodatkami, ponieważ jest to posiłek, który może nam dostarczyć wszystkich najważniejszych wartości odżywczych – węglowodanów, białka, tłuszczów oraz porcji witamin i minerałów. Jak każde inne fit jedzenie, także dietetyczne sandwicze powinny być jednak przygotowane z odpowiednich produktów.

Jakie pieczywo na kanapki jest najzdrowsze?

Podstawą każdej kanapki jest pieczywo. Za najzdrowsze uznawane jest razowe i pełnoziarniste – dostarcza ono bowiem dużo błonnika wspomagającego pracę jelit, a także witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów, m.in. magnez, fosfor, wapń i cynk.

Kanapki z pieczywem pełnoziarnistym dodają też energii, ale nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, dlatego znajdziesz je np. w diecie Sport Carbo Plan, jaką proponuje nasz catering pudełkowy w Poznaniu.

Nie każdy jednak może jeść chleb zbożowy, np. osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten. Dla nich dobrym wyborem jest więc pieczywo bezglutenowe – właśnie z niego więc przyrządzamy pyszne kanapki na śniadanie w ramach naszego Fit Menu Natural.

Zdrowe dodatki do kanapek

Komponując kanapkę, warto też zwrócić uwagę na dodatki. Zdrowe i wartościowe będą:

  • tłuszcze roślinne – wysokokaloryczne masło lub „chemiczną” margarynę lepiej zastąpić odrobiną oliwy albo posmarować pieczywo pastą z awokado,
  • źródła białka – w zbilansowanej diecie są one niezbędne, a te najlepsze na kanapki to m.in. twarożek, jajka, chude wędliny, tofu, hummus, czy też ryby (np. plastry łososia wędzonego),
  • warzywa – pomidory, ogórki, papryka, zielona sałata, rukola, szczypiorek czy koperek dostarczą porządnej porcji witamin i minerałów, a także sprawią, że sandwicze będą kolorowe i znacznie smaczniejsze.

Jedz zdrowe kanapki dzięki diecie pudełkowej!

Wiesz już, jak przyrządzać dietetyczne kanapki? Jeśli nie chcesz się głowić, jak je komponować, by były lekkie i wartościowe, zamów dietę pudełkową w MargoFit. Proponujemy fit catering dietetyczny w Poznaniu i okolicach, w ramach którego dostarczamy pod same drzwi zdrowe posiłki na cały dzień przygotowane zgodnie z zasadami wybranej diety. Sprawdź już teraz, która z nich będzie dla Ciebie najlepsza!