Wraz z nadejściem jesieni powinniśmy zmienić nie tylko garderobę, ale także sposób odżywiania. O tej porze roku nasz organizm domaga się bowiem więcej kalorii, a jednocześnie potrzebuje wielu ważnych składników odżywczych pomagających mu np. walczyć z infekcjami. Sprawdź, co warto jeść jesienią i dlaczego właśnie teraz dobrym rozwiązaniem będzie catering dietetyczny z dostawą w Poznaniu.
Postaw na rozgrzewające dania
Jesienią gwałtownie spada temperatura na zewnątrz, co powoduje, że ciągle odczuwamy nieprzyjemny chłód. Właśnie dlatego jest to najlepszy czas, aby do jadłospisu włączyć rozgrzewające dania.
Jeśli sprawdzisz, jakie menu o tej porze roku przewiduje nasz tani catering dietetyczny, przekonasz się, że nie brakuje w nim posiłków z dodatkiem pikantnych przypraw o działaniu rozgrzewającym (np. imbiru i chili) oraz gorących zup. Nawet śniadania proponujemy na ciepło, ponieważ łatwiej wyruszyć z domu, gdy organizm jest ogrzany od środka po zjedzeniu pysznej jaglanki czy jajecznicy.
Uważaj na kalorie
Podczas chłodniejszych miesięcy nasz organizm naturalnie domaga się większej ilości kalorii i dlatego tak chętnie o tej porze sięgamy po słodycze i słone przekąski oraz mamy ochotę na tłustsze dania. Niestety mogą one powodować przybieranie na wadze oraz problemy trawienne.
Co zatem zrobić, by dieta była lekkostrawna i nietucząca? Staraj się jak najczęściej gotować potrawy zawierające produkty roślinne, a do tłustych dań dodawaj przyprawy wspomagające trawienie (np. kminek, kolendrę, majeranek). Jeśli już musisz sięgnąć po przekąski, wybieraj suszone owoce, orzechy oraz pestki, które zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Zawsze możesz także zdecydować się na nasze fit menu, które zapewni Ci taką liczbę kalorii, abyś mógł utrzymać szczupłą sylwetkę. Odpowiednio dobrana dieta pudełkowa pomoże tanio i zdrowo odżywiać się nawet osobom o szczególnych wymaganiach, ponieważ w naszej ofercie jest np. catering dla sportowców, wegetarian czy też ludzi na diecie bezglutenowej.
Wybieraj sezonowe produkty
Jesienią warto włączyć do jadłospisu sezonowe produkty, np.:
- dynię, cukinię, buraki, pomidory, a także jabłka, gruszki i śliwki – są bogate w antyoksydanty oraz różne witaminy i mikroelementy,
- rośliny strączkowe – stanowią dobre źródło białka w diecie, a są lżej strawne i mniej tuczące niż mięso,
- grzyby – są pyszne i niskokaloryczne,
- kiszonki – zawierają dużo witaminy C oraz probiotyki, które są niezbędne do budowania odporności,
- tłuste ryby morskie – dostarczają witaminy D, która również wspiera układ immunologiczny.
Takie składniki zawiera również jedzenie pudełkowe, które w Poznaniu i okolicach dostarcza nasza firma.