Tłuszcze to temat, wokół którego narosło wiele mitów. Do tego stopnia, że czasami trudno stwierdzić, co jest prawdą, a co nie. Jedni panicznie się ich boją i starają się, jak mogą, maksymalnie „odchudzić” swoją dietę. Inni uważają je za super zdrowe, przez co używają ich na potęgę. Jak wiadomo, żadna przesada nie jest dobra. Czy jednak wszystkie tłuszcze są równie wartościowe? Sprawdź!

Tłuszcze w diecie – dlaczego są Ci potrzebne?

Tłuszcze wchodzą w skład każdej komórki i pełnią w ciele wiele kluczowych funkcji. Budują błony komórkowe, są niezbędne do syntezy hormonów i neuroprzekaźników. Umożliwiają więc przebieg większości procesów metabolicznych, pracę mózgu i układu nerwowego. Jaki z tego płynie wniosek? Orzechy i awokado to jedzenie, które jest w diecie równie potrzebne, co marchewka i jabłka. Jednak okazuje się, że tłuszcze tłuszczom nierówne. Dlatego warto wybierać te naprawdę zdrowe, czyli przede wszystkim naturalne i nieprzetworzone. Poznaj więc nasz dietetyczny miniprzewodnik!

Oleje tłoczone na zimno

Oliwa z oliwek, olej z kokosa, z pestek słonecznika, dyni, nasion sezamu, konopi… Możliwości jest całe mnóstwo. Zasada jest prosta – muszą być nierafinowane, a do tego surowe, czyli tłoczone na zimno. W tej kwestii w Marago Fit Catering nie uznajemy kompromisów. I uwierz nam – Twój organizm też ich nie uznaje. Wszystkie nasze diety pudełkowe wzbogacamy o najlepszą oliwę i oleje z pierwszego tłoczenia, chcąc zapewnić Ci maksimum wartości odżywczych w każdym posiłku.

Orzechy

Wybierz te, które lubisz najbardziej. Włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, a może migdały? Są przepyszne, a do tego jedzenie ich jest bardzo zdrowe. Śmiało dorzuć je więc do śniadaniowej owsianki, owocowego smoothie lub wyczaruj na ich bazie domowe mleko orzechowe do porannej kawy! Posyp nimi warzywne curry i zieloną sałatkę z jarmużu. Upiecz dietetyczne ciastka albo zrób mistrzowskie kulki mocy lub fit batony energetyczne. A jeśli nie masz czasu gotować? To już nie problem, bo przecież są diety pudełkowe!

Nasz numer jeden? Awokado!

Awokado to GENIALNY owoc. Nie przesadzamy – po prostu nie da się określić tego inaczej. To obowiązkowy składnik zdrowej diety. Jeśli dotychczas omijałeś je szerokim łukiem, bo ponoć jest tłuste i kaloryczne, po przeczytaniu tego akapitu już nigdy więcej tego nie zrobisz!

Jedzenie awokado:

  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • chroni przed chorobami serca i układu krążenia,
  • reguluje metabolizm i… odchudza!

Jak możesz wykorzystać w kuchni ten super zdrowy owoc? Dojrzałe – miękkie i kremowe awokado świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Możesz rozsmarować je na kromce pełnoziarnistego chleba zamiast masła. Fantastycznie sprawdzi się też na przykład w sałatkach. Jednak to dopiero początek jego możliwości. Dorzucone do zielonego lub owocowego smoothie nada mu bajeczną, aksamitną konsystencję. Na jego bazie da się wyczarować również dietetyczne desery i słodycze! To jak? Spróbujesz?

Nie bój się tłuszczów w diecie i baw się zdrowym jedzeniem!

Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na zdrowe jedzenie, zapraszamy do Marago Fit. Nasze diety pudełkowe to więcej niż pięć pełnowartościowych posiłków na każdy dzień. To również potężna garść kulinarnych inspiracji. Zamów catering dietetyczny i odkryj przepyszne fit wersje swoich ulubionych potraw!