Rozmawiając z pacjentami często dostajemy pytania odnośnie białka – jakie jego źródła są przez nas rekomendowane, w jakiej ilości powinniśmy je spożywać.
Białko – rola w organizmie
Białko to niewątpliwie bardzo istotny składnik odżywczy, który bierze udział w wielu procesach budulcowych organizmu, pełni funkcje transportowe, a także służy do syntezy hormonów i enzymów. Reguluje procesy przemiany materii, warunkuje prawidłowy stan ustroju, a także zapewnia przystosowanie się do zmian związanych ze środowiskiem zewnętrznym.
Odpowiednia podaż białka jest niezwykle istotna ze względu na ilość oraz istotność funkcji, które pełni w naszym ciele.
Wartość odżywcza białka
Wartość odżywcza białka zależy od wielu czynników, m.in.: zawartości aminokwasów egzogennych i endogennych. Białko jaja kurzego jest często określane jako „białko wzorcowe”, ponieważ jego skład jest zbliżony do składu białek ustrojowych
1g białka ma 4kcal, a odsetek energii z tego składnika powinien oscylować wokół 10 – 15% całodziennej racji pokarmowej.
Źródła białka w diecie
Do dobrych źródeł białka w diecie należą przede wszystkim produkty takie jak: jaja, nabiał i produkty mleczne, mięso i jego przetwory oraz ryby. Są to produkty pochodzenia zwierzęcego, mające korzystny zestaw aminokwasowy. Z kolei polecanymi produktami roślinnymi pod względem wartości odżywczej białka są przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, a także produkty zbożowe.
Zapotrzebowanie na białko
Tabela 1. Zapotrzebowanie na białko dla poszczególnych grup populacji.
Grupa | Wiek / Stan fizjologiczny | Zalecane spożycie (RDA) [g/kg m.c./d] |
Niemowlęta | 0 – 0,5 | |
0,5 – 1 | ||
Dzieci | 1 – 3 | 1,17 |
4 – 6 | 1,10 | |
7 – 9 | 1,10 | |
Chłopcy | 10 – 12 | 1,10 |
13 -15 | 1,10 | |
16 – 18 | 0,95 | |
Mężczyźni | ≥ 19 | 0,90 |
Dziewczynki | 10 -12 | 1,10 |
13 -15 | 1,10 | |
16 -18 | 0,95 | |
Kobiety | ≥ 19 | 0,90 |
Ciąża | 1,20 | |
Laktacja | 1,45 |
Konsekwencje niedoboru i nadmiaru białka w organizmie
Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest niezwykle ważne ze względu na funkcje jakie pełni w organizmie. A jakie są charakterystyczne objawy niedoboru? W sytuacji, gdy dochodzi do zmniejszenia poboru energii lub podaży białka, widoczny jest spadek masy ciała, a także utrata tkanki tłuszczowej i mięśniowej. W Polsce rzadko obserwuje się niedobory białkowe wśród społeczeństwa. Występować mogą one jedynie na skutek zwiększonego zapotrzebowania spowodowanego infekcją bądź przewlekłym stresem, a także jako rezultat zwiększonej utraty tego składnika. Skrajnym przypadkiem długotrwałych niedoborów białkowych jest niedożywienie.
Przy zwiększonej podaży białka z dietą można doprowadzić do wykorzystania białka jako materiału energetycznego, do stanu wzmożonego wydalania wapnia z moczem, co z kolei może doprowadzić do osteoporozy. Sytuacja ta może również powodować kwasicę, która przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.
Podsumowując, białko spełnia niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, a zarówno niedobór jak i nadmiar niesie za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych.