fbpx

Żywienie w IBS – żywienie w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to zespół objawów, który należy do grupy zaburzeń określanych jako czynnościowe choroby jelit opisanych precyzyjniej jako zaburzenia interakcji mózgowo-jelitowych. Kluczową kwestią w rozwoju IBS wydają się być zaburzenia w funkcjonowaniu osi jelitowo-mózgowej, stąd aktualizacja co do podtytułu takowych zaburzeń w zaktualizowanych kryteriach Rzymskich w 2016 roku.

Charakterystyczne objawy IBS to przede wszystkim: ból brzucha, wzdęcia, zaburzenia oddawania stolca (zaparcia i/lub biegunka).

Przyczyna choroby jest złożona i jeszcze nie do końca wyjaśniona.

Kryteria rozpoznawania zespołu jelita drażliwego są następujące:

 

 

 

 

 

Istotną kwestią w leczeniu jest poprawne zdiagnozowanie z jaką postacią IBS mamy w konkretnym przypadku do czynienia. Jest to ważne nie tylko z punkty widzenia farmakoterapii, ale także dietoterapii.

Zespół jelita drażliwego może dotyczyć od 1 do 20% społeczeństwa – kilkukrotnie (nawet 4-krotnie) częściej dotyczy kobiet.

Dietoterapia zespołu jelita drażliwego różni się w zależności od dominujących objawów.

W przypadku postaci biegunkowej istotne jest, aby stosować zasady diety lekkostrawnej i ograniczyć podaż substancji drażniących przewód pokarmowy. Dobrze przebadaną i skuteczną klinicznie dietą jest dieta LOW FODMAP – ograniczająca na pewien okres podaż produktów bogatych w m.in.: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy a także poliole. Dieta ta przynosi poprawę samopoczucia i zmniejszenie dolegliwości – faza eliminacji nie może jednak trwać zbyt długo, a faza reintrodukcji powinna być zastosowana maksymalnie pod 8-12 tygodniach stosowania fazy eliminacyjnej.

Często występowaniu ibs towarzyszy również uczucie zgagi lub niestrawności – w tym przypadku kluczową kwestią będzie wsparcie trawienia i/lub odciążenie układu pokarmowego poprzez zastosowanie diety lekkostrawnej. O diecie w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD) przeczytacie w Naszym innym artykule.

W przypadku występujących zaparć istotna przede wszystkim aktywność fizyczna, odpowiednia podaż płynów (wody), a także towarzysząca podaży płynów odpowiednia podaż błonnika – czasem optymalne jest zastosowanie suplementacji np. w mielone siemie lniane, czy babkę płesznik.

W przypadku zaburzeń żołądkowo jelitowych nie ważne – jaką dietę wybierzecie – zawsze najważniejszy jest lekkostrawny charakter diety!

Przypominamy, iż nowe zamówienia i wszelkie zmiany w zamówieniach przyjmujemy do godziny 8:00. Zamów 2 diety pod tą samą lokalizację i skorzystaj z kodu: 2zestawy5%

X